Er zijn nogal wat vooroordelen over mindfulness. Zo zijn er veel mensen waarbij het iets oproept van spiritualiteit of overtuiging. Of juist als een hype of modegril. Terwijl het eigenlijk een wetenschappelijk bewezen manier is om gewoon beter met stress om te gaan of stress te voorkomen. Hoe werkt dat dan?
Vaak zie bij mensen met stress of negatieve gedachten 2 dingen terug;
-ze zijn in hun gedachten vaak bezig met problemen of rampspoed die hun ergens wel eens zou kunnen overkomen of die hun ooit overkomen is.
-ze doen vrij veel zaken ‘op de automatische piloot’. Allerlei prikkels en gebeurtenissen komen eigenlijk helemaal niet ‘bewust binnen’.
Daardoor blijf je dus ‘hangen’ in allerlei negatieve gedachten, en sta je niet meer open voor wat werkelijk in en om je heen gebeurt.
Mindfulness leert je juist om helemaal ‘in het nu’ te zijn. Waarbij je volledig open staat voor alles wat je nu ruikt, ziet, voelt, ervaart.
En dat is precies waar Mindfulness je tegen wapent. Het leert je juist om helemaal ‘in het nu’ te zijn. Dus niet piekeren over wat komt of was, maar focussen op alles wat in het hier en nu gebeurt. Waarbij je volledig open staat voor alles wat je nu ruikt, ziet, voelt, ervaart.
Mindfulness wordt dan ook wel eens vertaald met “opmerkzaamheid ” of “aandachtigheid”. Het open staan en bewust aanwezig zijn in het huidige moment. Je zou ook kunnen zeggen dat mindfulness staat voor het helemaal wakker zijn en zonder (voor)oordeel kunnen waarnemen wat er in het hier-en-nu plaatsvindt.
Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van al de gedachten in je hoofd waar je toch niets mee kunt. Je leert bewust keuzes te maken in plaats van op de automatische piloot te reageren. Hierdoor vang je stressprikkels eerder en beter op en ga je anders om met gedachtenpatronen die niet behulpzaam zijn. Er ontstaat een hogere mate van bewustwording en je kunt beter je grenzen bewaken. Mindfulness is een vaardigheid die je kunt oefenen. En daar is verder niets zweverigs aan.
Mindfulness kan binnen de fysiotherapie ingezet worden voor verbeteren van de bewegingskwaliteit en ‘zonder inspanning’ bewegen, ter vermindering van stress gerelateerde klachten en ter vermindering van chronische pijn en/of de patiënt hier beter mee leren omgaan. De inhoud van de training neemt het beproefde format van de achtweekse training van Jon kabat-Zin als uitgangspunt. Deze methode bestaat al 35 jaar en is wetenschappelijk bewezen effectief. Als aanvulling hier op zijn er binnen de mindful fysiotherapie ook aan aantal houdings- en bewegingsoefeningen toegevoegd.
Ten aanzien van de meditatie, die in de training gebruikt wordt, bestaan nogal wat vooroordelen. Om nog maar even een aantal vooroordelen weg te nemen:
∙ Mindfulness meditatie is geen religie, maar gewoon mentale training.
∙ Kleermakerszit is niet nodig. Op een stoel zittend in de bus of lopend op het werk kan ook.
∙ Het is waar dat mindfulness beoefenen tijd vraagt, maar het creëert ook tijd door vermindering van gevoelens van tijdsdruk.
∙ Meditatie kan niet mislukken. Zelfs als het moeizaam verloop, het levert altijd trainingsrendement en inzicht op.
∙ Meditatie maakt niet passief, maar zorgt dat je de werkelijkheid helder gaat zien en daardoor juist beter kan handelen.
(Bron: www.demindfulfysiotherapeut.nl, www.aandachttraining.info )
Binnen mijn behandelingen kan ik je mindfulness oefeningen aanreiken die ik denk dat zinvol zijn voor je. Maar we kunnen ook samen besluiten om de gehele training te doorlopen. Je krijgt dan een inlog op de website van de mindful fysiotherapeut, welke je gedurende de gehele training ondersteund met uitleg, achtergrondinformatie en oefenmateriaal.
Adem in, adem uit….