Fysio Ilja mindfulness

 

Niet alles is wat het lijkt.

Als je van de eerste hulp af komt met gips om je been, dan mag je wel aannemen dat er ergens iets gebroken is. Maar voor heel veel pijntjes en klachten kan de oorzaak wel eens op een heel andere plek liggen, dan dat je zo op het eerste gezicht voor mogelijk houdt.

Zo ging ik zelf eens naar de spoedpost van de tandarts. Een forse ontsteking aan een kies, dacht ik. Ik wilde al bijna in mijn eigenwijsheid mijn tandarts influisteren hoe hij de behandeling het beste kon aanpakken. Totdat deze met droge ogen zei dat de pijn van overbelasting van mijn kaak kwam. En dat door het constant op elkaar klemmen van mijn tanden. En waarom zou ik dat dan doen? “Waarschijnlijk door stress”, zeiden diezelfde droge tandartsogen.

Mindfulness is meer dan een modegril, kwam ik al snel achter.

Tsja. Dat is confronterend. Ergens gips omheen doen is lekker concreet. Maar hoe pak je stress aan? Na een korte zoektocht kwam ik bij mindfulness aan. Niet voor niets al jaren populair. Maar het is meer dan een modegril, kwam ik al snel achter. Na het volgen van een cursus en het consequent uitvoeren van de bijbehorende oefeningen, zakte mijn stresslevel al snel. En zo verminderde ook het klemmen. En uiteindelijk verdween ook mijn kaakpijn. En niet alleen was de pijn weg, ik voelde mij ook nog eens veel meer ontspannen. Iedereen blij. Mijn tandarts, mijn dierbaren en ikzelf natuurlijk.

Daar moet ik iets mee, dacht ik. Want ook in mijn praktijk kom ik veel patiënten tegen die fysieke klachten hebben, maar waar duidelijk ook achterliggende stress een grote negatieve invloed op heeft, of zelfs de oorzaak van is. Vandaar ook dat ik mij heb laten scholen tot professioneel mindful fysiotherapeut bij het gerenommeerde Psychfysio opleidingen.

Misschien dat u gewoon van een trapje bent gevallen, of een spier te veel hebt belast bij werk of sporten. Maar als ik u zie, en ik vermoed dat stress ook wel eens van invloed zou kunnen zijn. Of misschien zelfs wel de oorzaak. Staat u dan open om samen met mij uw gedachten daar eens over te laten gaan?

Niet alles is wat het lijkt, tenslotte.