Wil je een nieuwe en gezonde leefstijl aanleren?

Zo doe je dat!

Gezonde leefstijl heeft op dit moment veel aandacht. Je komt op social media, de bladen en op televisie allerlei tips en adviezen tegen hoe gezonder te leven. Dat je meer moet bewegen, gezonder moet eten, beter slapen en je stress moet verminderen. Ieder van ons heeft vaker hele goede voornemens om hier dan ook aan te gaan werken, maar het blijkt toch moeilijk om dit ook echt door te zetten en vol te houden.

Vaak leggen we de lat daarin veel te hoog. Je neemt je voor om 3 keer per week naar de sportschool te gaan, of iedere dag een half uur te gaan wandelen of nou toch eens echt te gaan beginnen met mediteren. Maar als puntje bij paaltje komt, komt er uiteindelijk niets van terecht. Misschien dat we het een week volhouden, of maar een dag of er soms zelfs helemaal niet aan beginnen.

Hoe komt dit nu? 

Onze hersenen zijn erop gebouwd om heel veel dingen die we doen te automatiseren, zodat we er niet meer over na hoeven te denken. Dit vergrootte onze overlevingskans. Maar hierdoor is er wel een weerstand ontstaan van onze hersenen tegen nieuw gedrag of tegen verandering. Ons voornemen om iedere dag te gaan wandelen, roept dus kennelijk weerstand op in ons brein. Hoe kunnen we er nu voor zorgen dat we die weerstand kunnen omzeilen?

Kleine stapjes

Het beste is om kleine stapjes te gaan zetten. De stapjes om veranderingen in je leven door te voeren zo klein te maken dat je alarmsysteem in je hersenen niet afgaat. Maar buiten dat heeft het maken van kleine stapjes nog meer voordelen:

– De kleine stapjes zorgen ervoor dat je het volhoudt.

– Je behaalt succesjes, waardoor je enthousiast wordt en je de stapjes kunt uitbreiden.

– Je krijgt zelfvertrouwen dat je je doel kunt behalen.

– De kleine stapjes worden uiteindelijk grote sprongen.

Als we dit dan vertalen naar de verschillende leefstijl factoren, dan zou je de volgende kleine stapjes kunnen gaan zetten (en dat hoeft niet allemaal tegelijk):

Meer bewegen

Wil je dus in ons voorbeeld je voornemen om iedere dag te gaan wandelen een kans van slagen te geven, begin dan met enkele dagen een paar minuutjes te gaan wandelen. Geef jezelf dan een beloning als je dit ook inderdaad gedaan hebt. Daarna kun je het uit gaan breiden naar 5 minuten, naar 10 minuten enz. En voordat je het weet ben je iedere dag een half uur aan het wandelen, zonder dat je brein het in de gaten heeft. 😊

Gezonder eten

Een van de adviezen bij gezonder eten is bijvoorbeeld minder suiker te eten. Kijk eens hoe vaak je momenten op de dag hebt dat je iets van een koekje of een snoepje eet en haal er dan voor enkele dagen 1 snoepmoment vanaf. Een paar dagen later nog een snoepmoment, of je vervangt deze door een gezonde snack, zoals een stuk fruit of een snacktomaatje. En zo kun je stap voor stap je suikerbehoefte afbouwen, om daarna mogelijk ook je maaltijden zelf te gaan bekijken wat je daarin gezonder kunt maken. En vergeet niet jezelf een beloning te geven (nee, niet met dat lekker stuk chocolade dat je nog hebt liggen, maar bijvoorbeeld een lekker bad te nemen). 

Klik hier voor meer informatie over gezonde voeding.

Beter slapen

We zitten tegenwoordig met zijn allen nog tot laat in de avond op onze smartphone, tablet of computer. Het blauwe licht zorgt ervoor dat je lichaam minder melatonine aanmaakt, een stofje waardoor je je slaperig gaat voelen. Het advies is dan ook om een uur voor het slapen gaan geen beeldscherm meer te kijken. Ik kan me voorstellen dat dat wel een hele grote stap is. Begin ook hier met een kleine stap en kijk of je met de stap kunt beginnen om in ieder geval in bed niet meer op je beeldscherm te kijken. In latere instantie zou je dan 10 minuten voor het slapen gaan al het beeldscherm uit kunnen zetten en nog even een rustige activiteit te doen. (Dat lekkere bad van daarnet?). En dit dan met kleine stapjes verder uit te bouwen. (Voor meer tips over beter slapen, zie punt 6 van mijn vorige blog.)

Minder stress

De meeste van ons hebben wel perioden in hun leven dat het stressniveau hoger is dan prettig voelt. Mediteren zou dan stress verlagend kunnen helpen. Twintig minuten stilzitten is echter voor de meesten van ons een brug te ver. Een hele mooie korte meditatieoefening echter is de drie minuten ademruimte oefening uit de mindfulness. Door deze oefening word je je bewust van je gedachten, je emoties/gevoelens en je lichaam en het haalt je even uit de hectiek van de dag. Je ademhaling is daar een hulpmiddel in. Deze korte oefening haalt je uit je hoofd en brengt je in je lichaam, waardoor je ook aan het eind van de dag minder onrustig bent (en je misschien zelfs ook beter kunt slapen 😉). Op mijn YouTubekanaal, Fysio Ilja, staat een filmpje waarin ik je in drie minuten door de oefening heen leid. Klik hier voor dit filmpje.

En wie weet, heb je straks met heel veel van deze kleine stapjes jezelf een gezonde leefstijl aangeleerd. Heel veel succes met al je kleine stapjes.